Gieten

Aluminium spuitgieten

Hierbij wordt onder hoge druk vloeibaar aluminium in een stalen matrijs gespoten. Het proces is volledig geautomatiseerd en geeft een hoge productiesnelheid en is daarom geschikt voor grotere aantallen en complexe vormen. Spuitgieten geeft zuivere en gladde oppervlaktes en heeft daarom weinig nabehandeling nodig.

Coquille gieten

Aluminium Coquille gieten

Dit is een handmatig proces waarbij door middel van een gietlepel vloeibaar aluminium in een stalen tweedelige mal wordt gegoten. Geschikt voor kleinere producten en aantallen.

Verloren was methode

Deze gietmethode wordt gekenmerkt door het gebruik van wassen mallen en is geschikt voor complexe vormen. In een aluminium of stalen mal spuit men was. De wassen vorm die uit de mal komt heeft exact dezelfde vorm als hoe het werkelijke eindproduct eruit komt te zien. Vervolgens wordt het hele wasproduct voorzien van een keramische laag. Het geheel gaat de oven in, waarbij de was smelt en uit het keramische omhulsel loopt. De keramische vorm die overblijft, is de werkelijke mal en wordt vervolgens gebruikt om te vullen met bijvoorbeeld gietijzer, brons of aluminium. De verloren was methode is precisiegietwerk en hierdoor uitermate geschikt voor producten met een hoge maatnauwkeurigheid en grote aantallen. 

Zandgieten (gietijzer)

Bij zandgieten wordt vloeibaar staal in een mal van zand gegoten. Doordat de mal van zand en hittebestendig is, kan bij zandgieten met materialen met een hoge smelttemperatuur worden gewerkt. Deze techniek is vaak van toepassing op robuuste producten uit scheepsbouw, machinebouw en de offshore-industrie.